Ketojenik diyet yüksek yağ, orta seviye protein ve düşük karbonhidrat içeren, nörolojik hastalıkları tedavi etme sürecinde kullanılan bir diyet modelidir. Epilepsi, Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı ve travmatik beyin hasarı, felç ve otizm tedavisinde kullanılmaktadır.
Son yıllarda kilo verme sürecinde de kullanılmaya başlayarak popüler olan ketojenik diyet modelinde, karbonhidratlardan sağlanan glikoz miktarı yeterli olmadığından vücut yağları parçalayarak elde ettiği keton cisimleri enerji kaynağı olarak kullanmaya başlar. Bu olaya ketozis adı verilmektedir. İnsülin direncine sahip bireylerde, kilo kaybetmekte zorluk çeken bireylerde kısa süreli olarak uygulandığında başarılı sonuçlar görülmektedir. Ancak gebelik dönemi, emzirme dönemi, genetik hiperkolesterolemi, kolesistektomi sonrasında, yeme bozukluklarında ve sporcu beslenmesinde uygun değildir. Yapılan çalışmalar hayvan deneyleri olduğundan dolayı insanlar üzerindeki etkileri tam olarak bilinmemekte ve beyin bu süreçte enerji kaynağı olarak kullandığı keton cisimleri uzun sürede kullanamamaya başlar bu yüzden uzun vadede yapılması sağlığı olumsuz etkilemekte olup 6 aydan uzun bir süre yapılması önerilmemektedir.
Ketojenik diyette porsiyon miktarı ise tamamen kişiye özgü olarak hesaplanmaktadır. Bu süreçte en önemli nokta ketozis durumunun yaşanması için günlük 50 gramın altında karbonhidrat tüketmek gerekir. Protein miktarı ise kilogram başına 1,2 gramdan hesaplanarak geriye kalan enerji miktarı yağdan sağlanması gerekir.
Örneğin, 1800 kaloriden hesaplanan bir ketojenik diyet için, 180 kalori karbonhidrat, 432 kalori protein ve 1148 kalori yağdan sağlanmalıdır.
Porsiyon miktarları ise şu şekilde olabilir;
3-4 adet yumurta
3-4 dilim peynir
8-9 adet köfte ya da 240 gr. tavuk/balık
2 porsiyon süt ve süt ürünleri
1 dilim ekmek ya da 1 kepçe çorba
2 porsiyon sebze
8 porsiyon yağ (3-4 tatlı kaşığı zeytin yağ, 10-15 adet badem/fındık ya da 10 adet tam ceviz, 10-15 adet zeytin )
Diyette serbest olan besinler, hayvansal kaynaklı proteinler, kırmızı et, balık, kümes hayvanları, yumurta, peynir, doğal yağlar, yağlı tohumlar, düşük karbonhidratlı sebzeler olup yasak olan besinler ise tüm tahıllar, meyveler, kök ve nişastalı sebzeler, süt, yoğurt, kuru baklagiller, unlu gıdalardır.