Vücutta oluşan yerel sorunlarda ve sistemik sorunlarda cerrahi müdahale yapan bölümdür. Genel cerrahi hizmet alanı geniştir. Yaraların iyileşmesi kategorisine de bakan genel cerrahi, tedavisinde anestezide kullanmaktadır. İlk muayene, röntgen ve tahlil sonuçlarına göre müdahale etmektedir. Bütün cerrahi operasyonlarda hastanın onayı beklenir. Lazer sistemiyle, açık yada kapalı ameliyat seçenekleriyle tedavi yapılabilir. Vücutta meydana gelen yaralanma ve deformite gibi durumlarda tedavi edilir. Eğer cerrahiyle ilgili müdahale gerekirse, bu bölüme getirilir. Genel cerrahi hastalıklarında uzman genel cerrahlar görev almaktadır.

Bu Bölümün Özellikleri Nelerdir?

Tecrübe ve beceri gerektiren bir bölümdür.Halk arasında hariciye bölümü olarak isimlendirilmiştir. Bu isim Osmanlı’dan bu yana kullanılmaktadır.Cerrahiyle ilgili bölümler, gastrointestinel sistemi, karın içeriği, meme, cilt ve yumuşak doku gibi bölümlerden oluşur. Bunların yanı sıra endokrin ve cerrahi yoğun bakım, cerrahi onkoloji, travma, yanık ve acil cerrahi gibi bölümleri de sayabiliriz. Bunların yanı sıra vasküler cerrahi ve transplantasyon cerrahi gibi bölümler de bulunuyor.Anestezi bütün müdahalelerde uygulanmaktadır.

Bu müdahaleler tam teşkilatlı ameliyathanelerde gerçekleşir. Müdahale öncesi, hemşire, doktor, asistan ve öğrenciler hazır bekler. Forma, maske ve kep ameliyathanedeki bütün görevlilerde bulunur. Genel cerrahi ameliyatı için özel üretilmiş kıyafetler giyilir. Her seferinde temizlenmektedir. Temizlik, ameliyat öncesindeki en önemli konudur.

İlk aşama anestezidir. Hasta önemli rahatsızlıklarını ameliyat öncesi bildirmelidir. Bu rahatsızlıklarla ilgili bölümlerden gerekli raporlar alınır. Genel anestezide hasta uyutulur. Lokal anestezide ise bölgesel uyuşturma söz konusudur. Ameliyat yapılacak bölüm tıraş edilmelidir. Ayrıca steril bir madde ile temizlenmelidir. Hastanın elbiseleri tamamen çıkarılır ve ameliyat elbisesi giydirilir. Ortası delik olan örtü, ameliyat yapılacak bölüme örtülür.

Müdahale işlemlerinde açık veya lazer sistemi tercih edilmektedir. Kesme işlemi bölgesel yapılır. Damar bağlama veya dağlama yöntemleri kanamayı önler. Cerrahi müdahallerde bazen kemik de kesilmektedir. Kalp ameliyatında göğüs kafesi, beyin ameliyatında kafatası kesilmektedir. Bütün bu kesme işlemleri özel cerrahi aletlerle gerçekleştirilmektedir. Genel cerrahi bölümü, vücudun bütün bölümlerini inceleyebilir. Bazı kırık vakaları bu kategoride değerlendirilmektedir.

Ameliyat işlemlerinde organ veya kist çıkarma işlemi yapılır. Koterizasyon ve dikme gibi işlemlerle vücut içerisindeki hasarlı yerler tedavi edilmektedir. Teknik olarak bir çok yöntem tercih edilmektedir. Bütün bu yöntemler hastanın durumuna göre değerlendirilmektedir.