11. Damar ve sinir patolojileri: Kalça eklemine yakın geçen damar veya sinirlerin tuzaklanmasında veya vasküler patolojilere bağlı hematomlar kalça bölgesinde ağrıya neden olabilir

Kalça ağrısı nasıl teşhis edilir?

Kalça ağrısı toplum genelinde sık görülen bir şikayettir ve tanıyı koymak oldukça zordur. Bunun nedeni farklı hastalar tarafından farklı şeylerin kalça ağrısı olarak adlandırılmasıdır. Bu nedenle kalça ağrısı olan hastayı değerlendiren hekim öncelikle öykü ve fizik muayene bulguları ile ağrının anatomik kaynağını bulmalı ve sonrasında ağrıdan sorumlu patofizyoljik durumu teşhis etmelidir. Ağrıyı artıran yada azaltan faktörler sorgulanmalıdır, yürüme ile artan, dinlenmekle azalan bir ağrıda dejeneratif hastalıklar, geceleri şiddetlenen, aktivite ile azalan ağrıda inflamatuvar nedenler akla gelmelidir. Yan yatış pozisyonunda trokanterik ağrıda artış, trokanterik bursiti, oturmakla artan ağrı ise iskiogluteal bursiti düşündürür. Kasık ağrısı veya kalçada hareket kısıtlılığı olan, uzamış steroid tedavisi öyküsü olan hastada ise femur başı avasküler nekrozu mutlaka akla gelmelidir. Özellikle kadınlarda geceleri artan pelvik kuşak ağrısı ise akla intrapelvik patolojileri getirmelidir. Fizik muayenede hasta yürüyüşü, komşu eklemlerin muayenesi, palpasyonla hassasiyet ve nörolojik muayene önemlidir. Ayrıca direkt grafi, ultrason, MRG veya tomografi gibi yöntemler gerekli ise istenmelidir.

Kalça ağrısı nasıl tedavi edilir?

Kalça ağrısının nedeni bulunduktan sonra tanıya uygun tedaviler yapılır. Kalça ağrısı olan bir hastanın Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanına başvurması uygundur.

Akut durumlarda kalçaya binen yükü azaltmak için kısa süreli istirahat verilebilir. Hasta kilolu ise kilo vermesi sağlanmalıdır. Kireçlenmelerde ağrı kesiciler, steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar, kas spazmında kas gevşeticiler kullanılabilir. Kalça ağrılarında tanıya göre lokal sıcak uygulama ve fizik tedavi yöntemlerinden yararlanılır. Baston yürüteç gibi yardımcı cihazlar ekleme binen yükü azaltmada ve dengeyi sağlamada kullanılabilir. Egzersizler en az fizik tedavi ve ilaç tedavisi kadar etkilidir. Egzersizler sadece tedavi edici değildir aynı zamanda ağrının sıklığını da azaltır. Yumuşak doku yani kas, sinir bursa veya tendon patolojilerinde bunlara ek olarak kortizon veya lokal anestetik enjeksiyonları uygulanabilir. Kalça eklemi ileri derecede yıpranmış ve ağrı yakınması bu yöntemlerle giderilemeyen hastalarda, ameliyat yapılması (cerrahi girişim) gerekebilir. Yine doğumsal patolojilerde cerrahi gerekebilir. Yansıyan ağrılarda ağrının asıl kaynağı bulunarak tedavi ona yönelik yapılmalıdır. Altta yatan enfeksiyon, kanser gibi hastalıklarda ilgili branşlardan konsültasyon istenmelidir.

Hizmetimiz Hakkında Bilgi Talep Edin!