Günümüz toplumunda sık görülen ve önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğurganlık çağındaki çiftlerin ortalama yüzde 10-15’i çocuk sahibi olma konusunda bir takım zorluklarla karşılaşmakta ve ancak tedavi ile çocuk sahibi olabilmektedir.Genel olarak 35 yaş altı sağlıklı bir kadının bir yıl süreyle korunmadan, düzenli ilişki sonrası hamile kalamaması durumunda infertiliteden söz edilmektedir. Yaş faktörü, infertilite ile yakından ilgilidir. Kadında yaş ilerledikçe, özellikle 35 yaşından sonra doğurganlıkta belirgin azalma gözlenmektedir. Bu nedenle 35 yaş üzeri kadınlarda infertilitenin tanımlanması için gerekli 1 yıllık süre daha da kısaltılabilir.

Spermiyogram

Spermiyogram erkekte spermlerin miktar, yoğunluğu, hareketliliği ve şekil bozuklukları hakkında bilgi verir. Spermiyogram eğer normal bulgular vermezse mutlaka belli bir süre sonra tekrarlanmalıdır. Çünkü kadının yumurtalarının aksine spermler her seferinde yeni üretilir yani normal olmayan spermiyogram verildiği günün şartlarına göre değişkenlik gösterebilir.

Jinekolojik Muayene

Kadında öncelikle rutin jinekolojik muayene yapılır. Genel anotomi, vulva (dış genital organ), vajina ve serviks (rahim ağzı) spekulum adlı alet ile hafifçe genişleterek değerlendirilir. Rahim ağzında gözle görülür bir değişiklik varsa kolposkopi (bir nevi büyüteç) ile daha ayrıntılı değerlendirilir. Yakın zamanda yapıldıysa smear alınır. Daha sonra ultrasonografi ile karın içinde bulunan organlar değerlendirilir. Rahim, tüpler ve yumurtalıklar. Sağlıklı tüpler ultrasonografide görülemez. Yumurtalıklarda mevcut follikül sayısı değerlendirilebilir.

Hormon Profili

Adetin 2-5 günü arasında genelde 3. gününde kandan hormon profili bakılır. Beyinde üretilen tetikleyici hormonların yumurtalıkta doğru oranda hormon üretimine sebep olup olmadığını yani yumurtalığın beyne tepkisi değerlendirilir. Beyinden gelen yeterli hatta fazla uyarıya rağmen yumurtalıkta yetersiz hormon üretiliyorsa bu yumurtlama tembelliğinin göstergesidir.RAHİM FİLMİ (HSG) Sağlıklı tüpler görülmediği gibi tüplerde bulunan yapışıklıklar veya küçük anomaliler de ultrasonda görülmez. Tüplerin geçirgenliğini değerlendirmek için rahim filmi çekmek gerekir. HSG genel anestezi almadan rahatlıkla çekilebilir.Rahim ağzına küçük bir metal aparat yerleştirildikten sonra rahim içine kontrast madde zerk edilir. Böylelikle rahim içinin anomalileri ve tüplerin geçirgenliği görüntülenir.

Histeroskopi

Rahim filminin yanısıra rahim içinde olan değişiklikleri değerlendirmek içim kullanılan bir yöntemdir. Kısa bir narkoz ile veya narkozsuz (ofis histeroskopi) olarak uygulanır. Rahim ağzından ince bir metal çubuk ile birlikte rahim içine kamera ve ışık kaynağı ile girilir. Rahim içine doğru doğan myom, polip veya doğuştan olan rahim içi anomalileri veya rahim iç zarının yapışıklıkları ve hastalıkları bu şekilde görülerek tespit edilir. Bu tür değişiklikler çoğu kez aynı seansta tedavi edilebilir. Yapılan tüm tetkiklerin sonucunda tedavi süreci belirlenir.

Hizmetimiz Hakkında Bilgi Talep Edin!